Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Night Run Olomouc: Petra Vašinová excelovala

Závod v Olomouci udělal tečku za letošním seriálem NN NIGHT RUN.

Závod v Olomouci udělal tečku za letošním seriálem NN NIGHT RUN.

V Olomouci se běhaly rychlé časy, hvězdou závodu pak byla dvakrát zlatá Petra Vašinová, navíc nejdříve pátá mezi muži na „pětce“ a poté na desetikilometrové trati jen těsně za druhým místem absolutně. Celkem se zúčastnilo přes 2000 běžců.

Odpoledne patřilo tradičně dětským kategoriím v rámci 211 Kids cupu, a třebaže počasí bylo typicky podzimní, dětem to nevadilo – jen v nejmladší kategorii do šesti let se na start postavilo neuvěřitelných 74 běžců a běžkyň, na desítky se pak účast počítala i v dalších čtyřech věkových kategoriích, vždy ještě rozdělených na chlapce a dívky. Sečteno a podtrženo, v Olomouci soutěžilo více než dvě stě dětí. Další čtyři stovky účastníků se pak mohly vydat na trasu nesoutěžního Family Runu. Zde byli dospělí i děti, některé i v kočárku a zdaleka ne všichni běželi. Radost z pohybu ale byla jasně patrná.

Se soumrakem se následně přesně ve čtvrt na sedm začalo závodit na hlavních tratích. Jako vždy přišli nejdříve na řadu účastníci AVON běhu za zdravá prsa, na které čekalo pět kilometrů. Nejrychlejší byl Michal Špičan, jeho čas 17:42.66 byl o 13.25 vteřin rychlejší než výsledek druhého v cíli, Martina Cekla z Ladermon teamu. Na stupních vítězů je doplnil tradiční účastník závodů pod taktovkou Tomáše Pavla Jiří Rypka z Night Run Teamu, ten byl zpět o dalších šest vteřin. Do první desítky se dostal ještě nejrychlejší běžec pod 23 let, Tomáš Procházka z RUN magazíne teamu (19:02.64), nejrychlejší veterán Roman Petrů pak byl dvanáctý s časem 20:29.24.

Za prvními čtyřmi muži z elitní kategorie už doběhla v čase 18:18.56 nejrychlejší žena, Petra Vašinová z Nutrend Teamu. Druhá žena byla Lenka Butorová (NN2019), která trať zvládla za 21:20.64, třetí Lenka Dreiseitelová z Ladermon Teamu, ta zaběhla 21:50.57. Nejrychlejší dívkou pod 23 let byla Elen Melcrová z AK Olomouc s časem 22:13.99, mezi veteránkami pak zvítězila Šárka Mišurová (23:43.89).

Potom už rozzářil Smetanovy a Čechovy sady had čelovek běžců na deset kilometrů. Startovní výstřel zazněl ve čtvrt na osm a to už byla pořádná tma. Tou nejrychleji proběhl Pavel Žajdlík, který v přihlášce do kolonky klub vyplnil smajlíka. Stejně tak se mohl tvářit po doběhu, díky času 36:33.11 o více než minut a jednadvacet vteřin porazil Milana Wursta. Ten ale jen těsně, o 58 setin vteřiny, porazil nejrychlejší ženu Petru Vašinovou, která už měla ten večer jeden závod za sebou. Finiš to byl těsný, jen o dalších 13 setin pak byl zpět vítěz kategorie M40 Jiří Světinský (TJ Spartak Hluk). Skvělý výkon předvedla i druhá žena, Tereza Durdiaková z AK Olymp Brno, ta byla s časem 38:41.87 šestá absolutně.

Slušnými výkony se prezentovali také ti nejrychlejší ve veteránských kategoriích. Vítěz padesátníků Jiří Pivec (AD-Team) byl s časem 40:51.46 šestnáctý celkově. Čas 45:56.18 znamenal výhru v kategorii M60 pro domácího Jaromíra Bučíka. Nejrychlejší čtyřicátnicí byla Simona Grulichová s časem 43:35.47, v kategorii Z50 se ale bojovalo téměř až do cíle. Hana Baliharová z Mattoni FreeRun Olomouc zaběhla čas 52:05.06, její soupeřka Jana Hrachovinová z Ladermon Teamu pak byla druhá jen o deset vteřin. Čas pod hodinu (59:15.60) zaběhla i Dagmar Palaščáková, vítězka šedesátnic.

Letošní seriál NN NIGHT RUN je tak minulostí. Zájem o něj stále roste a tak je více než reálná obhajoba druhého místa v žebříčku TOP běžeckých seriálů z loňského roku. „Děkuji za přízeň všem běžcům a běžkyním, kteří s námi letos běhali. Ještě ale nekončíme – čekají nás Vánoční běhy a na začátku roku 2020 se v Hradci Králové rozjede seriál innogy WINTER RUN,“ shrnul šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel. Zahálet však běžci nemusí ani následující víkend – v Praze na Vítkově se běží již tradiční zážitkový Zombie Run.

Sdílet

Galerie