Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

V Brně nechyběli olympioničky

Vyhráli však Bejček a Žajdlík

Vyhráli však Bejček a Žajdlík

Vyhráli však Bejček a Žajdlík

 

Slunečné počasí a teplo přilákalo do Brna na další díl seriálu NN NIGHT RUN přes 1500 běžců a běžkyň. Atmosféra v Areálu Hněvkovského u horolezecké stěny Komec byla parádní a kdo se zúčastnil, nemohl litovat.


Velký zájem byl už o starty dětí, bylo již skoro 200. Jen ve dvou nejmladších kategoriích, tedy do šesti a do osmi let, přitom startovala dohromady rovná stovka chlapců a dívek. Zájem byl také o Alexovu velkou cenu pro hendikepované nebo NUTREND FAMILY RUN a o úsměvy nebyla nouze.

 

Na startu pětikilometrového závodu BĚH PROTI RAKOVINĚ PRSU stály opět i Bellisky, tedy mladé ženy po rakovině prsu, které se na závodech NN NIGHT RUN starají o osvětu. Na dotaz moderátora sdělily, že do stánku za nimi přišla zhruba stovka žen, což znamenalo rekordní zájem. Výrazně k němu přitom dopomohl sám moderátor, který o Belliskách a jejich aktivitě informoval přítomné.

 

Pak už se ale vše schylovalo ke startu a i když startovní pistole v rukou olympioničky Marcely Joglové vystřelila se zpožděním, téměř čtyři sta padesát běžců a běžkyň to nijak nevyvedlo z míry. Dalším překvapením mohla pro některé být nová trať – místo dlouhého běhu podél řeky Svratky „tam a zpět“ se tentokrát trasa točila kolem rozhledny Komec a když si doprovod popoběhl, mohl své blízké na trati vidět opravdu často, na pěti kilometrech klidně i osmkrát.

 

Nejrychlejším ze všech byl Patrik Bejček (ZFP2022), který na rovinaté, ale zatáčkovité trati dlouhé něco málo přes pět kilometrů zaběhl čas 17:35.3. O necelých devětatřicet vteřin zpět byl tradiční účastník závodů pod taktovkou Tomáše Pavla, Martin Pisar (Team CykloTrener) a  třetí byl v čase 18:24.4 Jaroslav Pelikán. Pátý celkově byl vítěz kategorie nad čtyřicet let Marcel Hašpl (NN2022), jeho čas byl 19:06.9. Jen o necelou čtvrtminutku zpět byl nejrychlejší běžec do třiadvaceti let Albert Chmelík (imagine losing).

 

Jen devět mužů před sebou měla nejrychlejší žena Hana Alfery Urbánková (NN Night Run team/Top4running). Čas 19:36.7 jí udělal velkou radost. „Osobák na pětku na asfaltu. Absolutně první žena. Maminka u tratě. A navíc ten plyšovej zajíc, ten byl zásadní,“ napsala na sociálních sítích, kde je vyfocená mimo jiné na stupních vítězů s velkým plyšákem. Přidala i poděkování několika zásadním osobám, zádům, nohám a všem fanouškům. Druhá žena byla vítězka kategorie Z23 Katřeina Švancarová (SK SKOL BRNO), její čas byl 19:59.5. I třetí žena v cíli vyhrála svou věkovou kategorii, Anežce Langhammerové (AC Moravský Krumlov) je do čtyřiceti let a její čas byl 20:35.2.

 

Na sto prvním místě došla do cíle další olympionička, domácí Tereza Durdiaková (AK Olymp BRNO). Její čas byl 25:53.3. „Jestli neumřu, tak ano,“ odpověděla po pětce na dotaz, jestli se chystá podle plánu i na desítku a pak povyprávěla i o svých závodech, minulých i budoucích. Deset kilometrů pak zvládla ještě rychleji, i přes start z hloubi pole dosáhla času 49:57.5.

 

Na nejrychlejší běžce chůzí pochopitelně nestačila, vyhrál opět Pavel Žajdlík, který do kolonky klub vyplnil smajlíka. S časem 35.52.8 měl značný náskok. Druhý byl vítěz čtyřicátníků Jiří Světinský (TJ Spartak Hluk) v čase 36:19.5 a třetí doběhl Richard Kukliš z Horokubu Hriňová (36:47.3). Za jeho zády skončil vítěz pětky Patrik Bejček, na stupně ve své kategorii se ale ještě vešel. Nejrychlejší mužem nad padesát byl tradiční účastník závodů NIGHT RUN Martin Vodrážka (Běžci Most) v čase 39:58.2 a nad šedesát to byl Emil Doseděl (SKI OB Šternberk), jeho výkon byl 46:05.0.

 

Mezi ženami chyběla Petra Vašinová, která předloni na desítce porazila nejen všechny ženy, ale i muže. A říká se, že to bylo proto, že má zásnuby. Pozici nejrychlejší ženy tak na desítce zaujala Patrícia Puklová (NN2022), která zaběhla čas 39:34.4. Druhá byla Simona Kuchařová (40:45.1) a třetí Veronika  Vávrová (PROefekt team) v čase 41:25.0. V kategorii Z40 byla nejlepší Monika Rusínová (SK Žebětín) s časem 45:33.7, v Z50 Jitka Bařinková (47:48.2) a v Z60 Dagmar Dvořáčková  z AC Moravské Slavie Brno (1:01:01.4).

 

NN NIGHT RUN v Brně se vydařil a nyní čeká běžce letní přestávka. „Stmívá se čím dál později a my nechceme rušit noční klid, tak si musíme na další závod počkat do srpna, to je v kalendáři oblíbený Most,“ vysvětlil šéf organizátorů Tomáš Pavel. Na podzim pak připravili pořadatelé to nejlepší – v půlce září se poběží v Praze a v půlce října v Olomouci, což jsou dle počtu účastníků největší závody v Čechách a na Moravě, mezi nimi ještě budou České Budějovice. Kromě toho pořadatelé chystají ještě dvakrát NEON RUN, půlmaraton v Plzni nebo i Vánoční běhy, možností proběhnout se a dostat stylovou medaili tak ještě bude celá řada.

Sdílet

Galerie