Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Galapředstavení Petry Vašinové ozdobilo Night Run Brno

Při třetím závodě letošního seriálu NN NIGHT RUN v Brně si běžci i běžkyně letos poprvé užili slunečný den. Kdo se rozhodl zúčastnit běhu na jakoukoliv vzdálenost, nemohl litovat.

Při třetím závodě letošního seriálu NN NIGHT RUN v Brně si běžci i běžkyně letos poprvé užili slunečný den. Kdo se rozhodl zúčastnit běhu na jakoukoliv vzdálenost, nemohl litovat.

Při třetím závodě letošního seriálu NN NIGHT RUN v Brně si běžci i běžkyně letos poprvé užili slunečný den. Kdo se rozhodl zúčastnit běhu na jakoukoliv vzdálenost, nemohl litovat.

V týdnu před závodem sice v Brně pršelo a nejinak tomu mělo být i v neděli, v sobotu ale počasí vyšlo na jedničku. „Je to šestý ročník a zase perfektní. V zimě jsme tu vymrzli, a dneska bylo krásných 25 stupňů a sluníčko,“ radoval se po závodě šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel. Značný zájem byl už v případě dětských kategorií, jen těch nejmladších do devíti let závodilo více než padesát. Celkem pak startovalo 250 malých běžců na 211 KIDS CUP.

Čtyři stovky účastníků se pak vydali i na nesoutěžní Family Run po příjemné trase podél řeky, měřil dva kilometry a zdaleka ne všichni běželi. O čas v tomto případě opravdu nešlo.

Pak se ale už začali pod pódiem na rozcvičce a poté i na startu řadit běžci, které čekalo pět kilometrů v rámci charitativního AVON běhu. Mezi řadou borců a prvních řadách byl mnohými do role největšího favorita pasován Miroslav Burian z CEPro Teamu v dresu Night Run. Před startem sice uvedl, že trochu běhal jen coby trenér a jinak se věnoval gaučinku, ale jeho výkon na trati těmto slovům příliš neodpovídal.

Rychlou trať o délce lehce přes pět kilometrů prolétl v čase 17.38.0, o necelé tři vteřiny rychleji než druhý Jan Barbořík z Elite Sport Max Training Teamu. Třetí pak byl vítěz kategorie nad 40 let Jan Kočíb ze Štefko Running Teamu, zaběhl čas 18:15.5. Jen o deset a půl vteřiny za ním doběhl jeho klubový kolega Tomáš Kulísek, třetí v kategorii mužů. Na šestém místě celkově pak doběhl vítěz kategorie do 23 let, David Melich (Moravští šašci) v čase 18:44.9.

Za jeho zády pak už byl vítězka ženské kategorie. Petra Vašinová z Nutrend Teamu zaběhla čas 18:50.2. „Petra je výborná, ona přitom říkala, že přestala běhat a běh má jen jako hobby,“ usmál se na adresu vítězky Tomáš Pavel. Druhou ženou v cíli byla Lena Švábíková (CEPro Team, BJEŽ racing team), která se letos už zase prosazuje v mezinárodní konkurenci při bězích do schodů. Očekávalo se, že si pak zaběhne i deset kilometrů, k tomu ale tentokrát nedošlo – radši pošetřila síly na další závod v neděli. Třetí ženou v cíli potom byla Markéta Švehlová ze Šlapanic (21:50.0). Mezi běžkyněmi se neztratila ani Anežka Machotová z Plaveckého klubu Kuřim, její čas byl 21:58.2 a znamenal výhru v kategorii do 23 let. Jen o tři a půl vteřiny zpět pak byla vítězka žen nad 40 let Monika Rusínová (SK Žebětín).

Na desetikilometrové trati moderátor očekával útok na rekordní čas 33:29.05, který v předchozím díle NN NIGHT RUN zaběhl v Hradci Králové Michal Vokrouhlík. Tak rychle se ale tentokrát neběželo, vítězný Pavel Žajdlík zaběhl čas 37:26.2. Do kolonky klub vyplnil smajlík a s trochu nadsázky mu největší problém dělal rozhovor v cíli. Po několika jednoslovných odpovědích se přeci jen trochu rozpovídal. „Běžel jsem v Olomouci, tam jsem vyhrál, něco už natrénováno mám,“ řekl vítěz, který dle svých slov žádný sport ani nedělá.

Druhý v čase 37:48.0 doběhl Jan Kočíb, který se ještě v polovině pozdějšího vítěze držel, prvenství v kategorii M40 mu však neuniklo. I třetí místo absolutně znamenalo vítězství, ovšem v kategorii žen. Petra Vašinová prostě excelovala, její čas byl 38:10.1. „Jsem ráda, že už jsem v cíli. První kolo dobrý, druhý už mi moc nechutnalo. Ale říkala jsem si, že nesmím zvolnit, že už se pak nerozeběhnu a že musím běžet do cíle,“ prozradila po doběhu svojí taktiku.

Další pozice pak obsadili Michal Kramář z Univerzity Hradec Králové, v čase 38:31.6 druhý v kategorii M30, na stupně vítězů s ním vystoupil Aleš Konečný (#passyteam), díky času 38:55.7 pátý celkově. Slušný výkon podaly i další dívky – Lenka Kohnová (BěhejBrno.com/Salming) byla v čase 40:45.2 celkově jedenáctá, jen o dvě příčky a necelých devět vteřin za ní doběhla Markéta Baginská (BAGIRUNNERS).

Prosadili se i veteráni – vítěz padesátníků Martin Vodrážka z Mostu byl celkově třiadvacátý (43:35.4), Ivan Januška ze Sanova byl s časem 44:40.3 první v kategorii M60 a celkově osmadvacátý. „Perfektní, večerní běh je úžasný. Rozběhal jsem se už v poledne na závodě v Pardubicích a poprvé v životě jsem běžel dva závody v jeden den,“ řekl po doběhu bývalý tenista, který závodí nejen v Česku, ale i na Slovensku či v Rakousku a loni vyhrál ve své věkové kategorii mistrovství republiky v krosu. Těšil ho mimo jiné i fakt, že porazil mladé běžce, na posledních dvou kilometrech předběhl celkem čtyři.

Mezi ženami vyhrála v kategorii Z40 Linda Linda (Runningzone Brno) v čase 42:24.7, mezi padesátnicemi dominovala Kamila Svícencová (55:22.8) a v kategorii Z60 zvítězila Dagmar Dvořáčková z AC Moravské Slavie Brno v čase 58:30.7

Další závod se běží už za týden v Liberci, uzavře zároveň první polovinu letošních závodů, po něm bude letní pauza až do půlky srpna, kdy se poběží v oblíbeném Mostě. „Nejtěžší závod byl právě Most, letos to asi bude Liberec. Je tam půlka závodu v městě a půlka v přírodě a je tam pořádný kopec, tak si všichni připravte nohy,“ zve už nyní za pořadatele Tomáš Pavel.

Sdílet

Galerie