Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

NN NIGHT RUN v Praze

Ovládli medailisté z republikového mistrovství

Ovládli medailisté z republikového mistrovství

Ovládli medailisté z republikového mistrovství

Více jak tisíc dospělých běžců se postavilo na start pražského závodu seriálu NN NIGHT RUN, ti nejrychlejší se pak prezentovali skvělými časy. Viktor Šinágl se na desítce jen těsně nedostal pod 32 minut.

NN NIGHT RUN zavítal letos do hlavního města již poosmé a oblíbené byly již dětské závody, 211 KIDS CUP. Vždyť nejmladších závodníků pod šest let bylo bez jednoho šedesát a na desítky se počítali startující i v dalších kategoriích. Jen těch nejstarších v kategoriích DZ14 a SM14 bylo po dvou. Obrovský zájem byl rovněž o nesoutěžní běh či procházku po Letné s názvem NUTREND FAMILY RUN.

Pak už se ale začalo závodit o každou vteřinku. Charitativní AVON běh za zdravá prsa startoval ještě za stmívání, většina běžců a běžkyň se tak vydala na trať bez čelovky. Už po startu trvalo nějakých čtyřicet vteřin, než téměř pět set běžců odběhlo a v cíli byly rozestupy pochopitelně podstatně větší, i přes půl hodiny.

Lví podíl na velkém rozdílu mezi prvním a posledním závodníkem pak měl Patrik Vebr z Perňa systemu, který pětikilometrovou trať zvládl za  15:53.41. Jeho disciplínou je 5000 metrů, loni v Ostravě si zaběhl osobní rekord 15:02.80. Dodejme, že trasa sice není nijak extrémní, ale přece jen na ní převýšení je a ostré zatáčky rychlým časům také nepřejí. Ale atmosféra nejen v Praze donutí vždy běžce vydat ze sebe všechno.

Jelikož byl vítěz ještě v kategorii pod 23 let, mohl se z vítězství  radovat i druhý v cíli – Matěj Machytka (NN2021) zvítězil v mužích díky času 18:22.08, druhý v mužích a třetí celkově pak byl Michal Černý z Kerteamu v čase 18:41.94. Vítěz kategorie nad čtyřicet let, Robert Pepperný, pak zaběhl čas 19:44.72.

Jen čtyři muži pak byli rychlejší než Alena Tylšová, s časem 19:00.19 suverénní vítězka ženské kategorie a rovněž závodnice v kategorii do 23 let. Do desítky se dostala také Johanka Šafránková, s časem 20:02.77 první v kategorii žen. Třetí nejrychlejší zástupkyní něžného pohlaví pak byla Veronika Bartošová z NN2021, ta pět kilometrů zvládla za 20:50.08. Skvělý výkon opět podala i Gabriela  Hejtíková, čas 21:38.02 s přehledem stačil na vítězství mezi veteránkami.

Hodinu po pětce na trať vybíhali závodníci na deset kilometrů a  ti již vyráželi do tmy, nemít čelovku byl v takové situaci jednoznačně nerozumný nápad. Zatímco se vítěz pětky může chlubit „jen“ bronzem z krosového mistrovství republiky a několika medailemi z mladších kategorií, vítěz desítky Viktor Šinágl má na svém kontě úspěchů více. Jen letos získal domácí titul na 1500 metrů a 5000 metrů, na této trati přitom vítězství obhájil. K tomu letos přidal druhé místo v závodech na 10 000 metrů a v půlmaratonu. Zkrátka není až tak překvapivé, že v barvách NN2021 vyhrál, jeho čas byl 32:03.70.

Za jeho zády pak finišovali Dominik Chlupáč z Mizuno team (34:30.67) a Ivo Šťastný z MK Seitl Ostrava, ten na vítěze ztratil  už téměř šest minut. Za prvními osmi běžci, kteří byli všichni z kategorie M30, doběhla nejrychlejší žena – Lenka Šatavová potřebovala na zdolání deseti kilometrů ani ne 42 minut, přesně byl její čas 41:18:81. O deset vteřin porazila Štěpána Kroupu (Café Racers), vítěze čtyřicátníků. Dále lze ve výsledcích najít druhou a třetí ženu – Julie Roznosová zaběhla čas 44:33.33, Zuzana Radová (Třista60) pak 45:20.89.

Slušný výkon podal i Stanislav Vyšín (SPEEDY PVGS), v čase 45:31.82 nejrychlejší padesátník. Jeho manželka Markéta pro změnu díky času 47:04.33 vyhrála kategorii Z40. Ve vyšší věkové kategorii nenašla přemožitelku známá Katarína Třísková, tentokrát zaběhla čas 47:23.16. Mezi muži nad šedesát let pak zvítězil Gary Fowler, zapsal si přitom čas 51:55.90. Nejrychlejší šedesátnice Zdenka Kočová se dostala pod hodinu běžela čas 59:18.73.

Na své si přišli nejen běžci, k tradičně velmi oblíbenému stánku NN přibyl v Praze nový partner pro děti a to Mattel. Gorenje zase nabídl lidem možnost zaběhat si jako křečci v kole, jinými slovy v pračce a lovci autogramů mohli získat podpis olympioniků Josefa Dostála, Martiny Sálblíkové nebo Marcely Joglové. Nechyběly celebrity Lukáš Langmajer, který si zaběhl 10 km, operní zpěvačka Andrea Kalivodovová a zpěvák Adam Mišík.

 Závodníci si akci na sociálních sítích nemohli vynachválit, padlo i několik osobních rekordů. „Osobáček na 10k o 10 minut lepší. Bylo to super. Obrovské poděkování patří i "navigátorům", kteří nestáli jako trubky a povzbuzováním taky moc pomohli,“ zhodnotil závod například Vojtěch Láska.

Spokojený byl po závodě i šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel. „Praha ani letos nezklamala a my už se těšíme na další závody. Za týden poběžíme v Ostravě, přeložené z jara, a pak už jsou na programu plánované závody v Českých Budějovicích a nejoblíbenější moravský závod v Olomouci. Těšíme se na běžce, na diváky a na skvělou atmosféru, jako byla tady,“ zhodnotil po pražském závodě.

 

Tuto akci podpořilo finančně hlavní město Praha a městská část Praha 7

Sdílet

Galerie