Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Noční Hradec patřil Pazderovi a Vokrouhlíkovi

Předpověď počasí se naštěstí nevyplnila a na druhý díl letošního seriálu NN NIGHT RUN v Hradci Králové bylo ideální běžecké počasí.

Předpověď počasí se naštěstí nevyplnila a na druhý díl letošního seriálu NN NIGHT RUN v Hradci Králové bylo ideální běžecké počasí.

Předpověď počasí se naštěstí nevyplnila a na druhý díl letošního seriálu NN NIGHT RUN v Hradci Králové bylo ideální běžecké počasí.

Ačkoliv předpověď počasí slibovala déšť, za celé sobotní odpoledne v Hradci Králové nespadla ani kapka. Bylo příjemné teplo a to táhlo na náměstí spoustu zájemců o start. Počet běžců a běžkyň přihlášených na místě byl tentokrát extrémní. „Přišlo strašně moc příchozích, bylo jich zhruba dvě stě padesát,“ usmál se po závodě Tomáš Pavel z pořadatelského týmu.

Odpoledne jako vždy běhaly dvě stovky dětí, další z nich se pak i s rodiči postavili na start nesoutěžního běhu Family Run. Zde startovalo skoro 400 běžců. A zatímco někteří i s medailemi na krku z Velkého náměstí odcházeli, jiní mířili opačným směrem. V osm večer totiž začala společná rozcvička a po ní se už začali do startovního koridoru řadit běžci a běžkyně, kteří se rozhodli poměřit své síly v rámci charitativního AVON běhu na pět kilometrů.

Po startovním výstřelu se už tradičně běželo neskutečně rychlé tempo, kterému pomohl i krátký seběh z náměstí. Sečteno a podtrženo, první kilometr měli vedoucí běžci pod tři minuty. Že bylo tempo na začátku hodně rychlé, přiznal i vítěz závodu, Lukáš Pazdera z CSG TRI Teamu. Nakonec v čase 18:38:87 vyhrál s náskokem téměř padesáti vteřin. „Zítra mě čeká duatlon, tak jsem v závěru trochu pošetřil síly. Ale jen trochu,“ usmál se po doběhu sympatický triatlonista, který tento závod běžel také pro Bellisky, tedy mladé ženy s rakovinou prsu. V neděli byl mimochodem druhý v kategorii a třetí celkově.

Druhý celkově při AVON běhu doběhl Adam Růžička v barvách Tvůj lék.cz, který se v úvodní fázi závodu staral o rychlé tempo. Po zásluze tak dostal medaili pro vítěze kategorie do 23 let. Třetí pak cílem proběhl nejrychlejší veterán Rudolf Cogan, radní Královéhradeckého kraje, jeho čas byl 19:51.45, o dvě vteřiny tak porazil druhého v kategorii, Tomáše Mocka.

Nejrychlejší ženou byla Eliška Kliková z kategorie pod 23 let, která doběhla na patnáctém místě celkově. Její čas byl 22:51.41. Vítězkou mezi ženami se pak stala v čase 23:33.71 Barbora Zoubková (Musher Club Český ráj). I v této kategorii se bojovalo do posledních metrů, Leni Tomšíková z Run 4 Fun byla druhá o necelé čtyři vteřiny, další třináct sekund pak ztratila třetí Barbora Tomíčková. Nejrychlejší veteránkou se stala Kateřina Pirklová z klubu Šneci v běhu, do cíle doběhla v čase 24:28.95.

Čas pod půlhodiny zaběhl i europoslanec Tomáš Zdechovský. Ačkoliv na startu přiznal, že moc času na běh kvůli kampani aktuálně nemá, předvedl slušný výkon. „Cítím se jako unavený závodník. Ale musím říct, že tady běhám pravidelně a Hradec Králové má nejlepší publikum,“ prohlásil pár vteřin po doběhu.

Jen deset minut po pětce startovala desítka, která měla trať zčásti stejnou. Po velkém sólo běhu vyhrál Michal Vokrouhlík, jeho čas byl 33:29.05. V cíli prozradil, že to byl jeho první závod v seriálu NN NIGHT RUN, v minulosti běžel jen Winter Run v Praze na Ladronce, kde byl druhý. Jeho čas v Hradci moderátor neskrývaně obdivoval a zeptal se, jestli by tento běžec nechtěl běhat za nějaký z atletických klubů. „Na to jsem moc starý,“ usmál se vítěz. O kvalitní čas šlo i podle šéfa pořadatelského týmu Tomáše Pavla, který řekl: „Jsou tady schody, jsou tady zatáčky, je to super čas.“

Zatímco na pěti kilometrech byli první tři v cíli ze tří kategorií, na dvojnásobné distanci bylo prvních třináct běžců v cíli z kategorie M30. Druhé a třetí místo obsadili zástupci RFOBL Teamu Rychnov nad Kněžnou v pořadí Filip Novák (35:12.89), Ondřej Paleček (35:30.47). Nejrychlejším veteránem pak byl Tomáš Hrbek z Athletic Football Academy v čase 39:22.85, deset vteřin za ním doběhl domácí Jan Vejběra (cyklo pokr). Na trati byla také jeho manželka a syn, kteří vyhráli rodinnou kategorii. „Běželo se výborně. Schody na závěr byly těžké, tam mě doběhl jedenáctiletý syn a do cíle jsme doběhli spolu,“ sdělila po vyhlášení vítězů Eva Vejběrová.

Nejrychlejším čtyřicátníkem byl v čase 39:48.15 Roman Petrů z innogy a kategorii M60 vyhrál Miroslav Losman reprezentující Hradec Králové, zaběhl čas 49:06.42.

Mezi ženami zvítězila Barbora Zavřelová (Zavři Němčice) v čase 43:01.04. Na setinu vteřiny přesně o devět sekund druhá finišovala Barbora Žáková a dalších devět vteřin zpět byla třetí Jana Bezoušková (KTv FaF a LF v HK). Zatímco v zimě měl „předplacená“ čtvrtá místa Richard Bednář, tentokrát na této nepopulární pozici doběhla jeho manželka Kateřina.

V čase 44:48.16 doběhla nejrychlejší žena kategorie Z40 Martina Pohořaná z klubu #GLADIATORRACETEAM, mezi padesátnicemi kralovala s časem 48:01.77 Martina Švarcová (Olfin Car Ski Team Trutnov). Čas těsně nad hodinu, v čase 1:00:23.10, pak zaběhla Ivana Opravilová, vítězka kategorie Z60.

Se závodem byl spokojen i šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel. „Na to, že mělo brutálně pršet, jsme si vymodlili nádherné počasí. Jsme spokojeni,“ řekl a zmínil se i o dalším závodu, který bude za tři týdny v Brně. „Na Moravě mají rádi NN NIGHT RUN, budou tam dva tisíce startujících a doufám, že i krásné počasí. Všechny zvu,“ dodal.

Sdílet

Galerie