Jak začít jíst zdravě

Jak začít jíst zdravě

Dnešní doba přeje zdraví, obchody jsou plné superpotravin, knihkupectví knih o životním stylu, fitka praskají ve švech a z monitoru nás různí poradci nabádají, jak žít.

 

Jak se v tom všem vyznat?

Poslouchejte svůj zdravý rozum. Jak říká klasik, jezte střídmě z pestrého stolu. Pokud zařadíte do svého jídelníčku nějakou potravinu s přívlastkem super, děláte dobře, ale vždy myslete na to, že základem by měl být nutričně vyvážený jídelníček. Každé jídlo si pečlivě zapište a spočítejte podle kalorických tabulek výživové hodnoty. Brzy objevíte, kde je potřeba ubrat, kde přidat a jaké suroviny vyměnit.

Celkový energetický příjem a výdej by měl být v rovnováze. Chcete hubnout? Výdej je potřeba zvýšit a příjem snížit, ovšem postupně. Drastické změny rozhodně neposlouží, hladovění nemůžete vydržet dlouhodobě a hrozí nárazové vybílení lednice. Zkuste také doplnit jídelníček větším množstvím zeleniny. Vláknina v ní obsažená vás lépe zasytí a minerály a vitamíny prospějí organismu víc než umělé suplementy. Smažená a tučná jídla si pro začátek odepřete a také to nepřehánějte se sladkostmi. Raději sáhněte po oříšcích.

Zařazujte do jídelníčku nové suroviny, ať vás vaše nové stravování baví. Zkuste objevit i potraviny, které s láskou používaly naše babičky, uvidíte, že vás jejich pestrá škála příjemně překvapí. S tím souvisí i používání rozličných bylinek. Divili byste se, co dokáže s chutí udělat větvička rozmarýnu. Omezte používání soli a raději sáhněte po jednodruhovém koření.

Nevíte, kde teď hned začít?

Zkuste se poradit s nutričním specialistou, ne s poradcem, ale s vysokoškolsky vzdělaným odborníkem. Změří vás a najde nejlepší možnou cestu.

A pokud nemáte čas, chuť nebo inspiraci, ale chcete zdravě žít a nemuset vymýšlet, počítat, nakupovat a vařit, můžete vyzkoušet služeb společností, které vše udělají za vás, podle všech výše uvedených zásad.

Zdravé stravování s.r.o. se postará o to, abyste jedli zdravě, pestře a současně si opravdu pochutnali. Denně vám přiveze vyvážené a vyladěné menu o pěti jídlech, která připravují kreativní kuchaři z těch nejlepších surovin, za požití moderních technologií. Receptury sestavuje tým nutričních specialistek vedených Mgr. Kateřinou Šimkovou ( Masarykova univerzita, lékařská fakulty, obor výživa člověka). Zdravé stravování nabízí jako jedna z mála společností i služby vlastních nutričních poraden a individuální konzultace.

Pokud to se změnou životního stylu myslíte opravdu vážně, bude vám stačit pár týdnů s krabičkovou stravou, abyste nastartovali svůj metabolismus, osvojili si složení denních porcí jídel a naučili se skládat suroviny do vyladěného menu. Vyzkoušíte si, jaké divy s vámi dokáže udělat pravidelnost stravování, dokonalá vyváženost základních živin a správně nastavený energetický příjem.