Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

NN Night Run ovládl Sokol ČB

Předposlední díl seriálu NN Night Run na jihu Čech ovládli běžci ze Sokola České Budějovice. Nejprve na pěti kilometrech zvítězil Jan Macoun a poté ho na dvojnásobně dlouhé trati napodobil David Kotek.

Předposlední díl seriálu NN Night Run na jihu Čech ovládli běžci ze Sokola České Budějovice. Nejprve na pěti kilometrech zvítězil Jan Macoun a poté ho na dvojnásobně dlouhé trati napodobil David Kotek.

Předposlední díl seriálu NN Night Run na jihu Čech ovládli běžci ze Sokola České Budějovice. Nejprve na pěti kilometrech zvítězil Jan Macoun a poté ho na dvojnásobně dlouhé trati napodobil David Kotek.

Běžce na jihu Čech přivítalo krásné babí léto, bylo teplo a během rozcvičování v blízkém parku doprovázela běžce líbivá zvonkohra. Hlavní centrum bylo přímo na Náměstí Přemysla Otakara II., kde bylo pořádně živo. Jedno z architektonicky nejvýznamnějších náměstí v republice dodalo všem běhům konaným v rámci seriálu NN Night Run důstojnou atmosféru.

Dětské závody pod názvem innogy kids cup se konaly v centru a i tentokrát se zúčastnily desítky mladých závodníků a závodnic. V rámci Sberbank Family Runu se pak i s rodiči děti vydali do nedalekého parku a užili si hezký podvečer.

Stmívá se stále dříve a tak mohl být celý harmonogram posunutý. Běžci na pět kilometrů tak na trať charitativního Avon běhu vyběhli už v půl sedmé večer. Hned po startu se do čela dostal domácí Jan Macoun a cílem nakonec proběhl na prvním místě. Čas 16:44 je velmi slušný, trať sice byla bez většího převýšení, ale pár mostů a ostrých zatáček by se našlo, podle některých navíc byla „pětka“ o něco delší. „Trať byla technicky náročná, bylo na ní hodně zatáček. Ale počasí mi vyhovovalo,“ zhodnotil závod v cíli vítěz.

„Běhám tratě od trojky do půlmaratonu a ve čtvrtek se mi povedlo zaběhnout čas 1:14:52 v půlmaratonu. Běželi jsme Přebor Armády ČR v Pardubicích a stačilo to na první místo,“ prozradil v cíli běžec, který slouží v Táboře. Kdyby za sebou neměl tento závod, pravděpodobně by zvolil desítku, dalším důvodem pro start na kratší trati pak bylo, že nebyl přihlášený předem. Ve zbytku sezony ho ještě čekají závody armádní ligy.

Se ztrátou téměř pětadvaceti vteřin doběhl Milan Krejčík z klubu Sportisimo Hvězdy, který si zazávodil s Janem Korbsem, v cíli jen o necelých šest vteřin třetím.  Všichni tři byli z elitní kategorie mužů, až čtvrtý byl nejrychlejší veterán Pavel Suchý z SK Čtyři Dvory, na šesté místo se pak raketovým finišem dostal nejrychlejší mladý běžec Martin Svatoš (ZABEHNITO). „Já hraju fotbal,“ vysvětlil v cíli své závěrečné zrychlení.

Nejrychlejší žena, Ida Kubrová, neváhala přijet na závod dvě stě kilometrů. „Běhám hrozně ráda v noci, proto jsem sem přijela,“ řekla po doběhu sympatická dívka, která zaběhla čas 22:06. „Doma bych se stejně flákala,“ usmála se a dodala: „Snažila jsem se běžet s muži, to moc nešlo, ale vyhrála jsem, takže jsem spokojená.“ Za jejími zády doběhla Karolína Hrubá z Baníku Stříbro, která zde mimochodem v zimě vyhrála závod na čtyři kilometry a Lenka Švecová.

S úderem půl osmé večerní se pak na start vydali běžci na desetikilometrovou trasu. I zde se na čele usadil běžec českobudějovického sokola David Kotek, na rozdíl od svého klubového kolegy ale neměl dres a běžel tak trochu inkognito. „Bylo pro mě překvapení, že David přišel na závod. Neviděl jsem ho dlouho závodit,“ uznal po vyhlašování výsledů Macoun.

 Od startu běžel Kotek osamoceně ve vedení, první kolo zvládl kolem sedmnácti minut. I když v druhém kole o něco zpomalil, bral vítězství v čase 36:37.8. „Nikdy jsem na silnici neběžel a nikdy jsem neběžel desítku. Běhám jen na dráze a to trojku,“ mírně šokoval v cíli vítěz. Začátek sice trochu přepálil, ale pak si nechal síly i na finiš v posledním kilometru. Po doběhu nezapomněl ani ocenit medaili s noční šelmou. „Je moc krásná, já mám rád zvířata,“ dodal. Kromě medaile dostali v cíli závodníci i mattonku, nově v obalu, který je z poloviny recyklovaný.

Na druhém místě si rovněž osamoceně odběhl závod Daniel Koller, který proběhl cílem v čase 38:03.3. „Bylo to super. Kolega byl o třídu jinde než já, jsem s dnešním výkonem spokojený,“ prohlásil bezprostředně po doběhu druhý v cíli. Na stupních vítězů je doplnil Michal Jarolím, který  i přes chladnější večer přebíral cenu v dresu bez rukávů. I v tomto případě bylo pořadí na prvních třech místech totožné se špičkou kategorie M30. A i zde byl nejlepší veterán na čtvrtém místě, byl to Robert Šustr z Děbolína. I on se s časem 39:10.7 vešel pohodlně pod čtyřicet minut.

Na skvělém šestém místě mezi muži pak doběhla Petra Augstenová z klubu Koloběžky Třeboň. „Děkuji všem, kdo nám na trati pomáhali a fandili, bylo to potřeba,“ řekla hned po doběhu. Na čas 41:44.4 se ale moc nadšeně netvářila. „Chtěla jsem běžet pod čtyřicet, ale ve stromovce byla hrozná tma a čelovka to nezvládala, tak jsem spokojená,“ vysvětlila. Přesto na stupních vítězů neskrývala svojí radost. Na druhém místě doběhla v čase 43:20 Simona Šimůnková z klubu TriSK ČB. Třetí byla Kristina Mrázová, která finišovala v čase 45:11.2 jen o sedm desetin před čtvrtou Lucií Horelicovou. Je pikantní, že podle času od překročení startovní čáry by druhá zmiňovaná byla o rovných deset vteřin rychlejší. Na závodech však vždy platí pouze čas od výstřelu.

Předposlední závod se vydařil a spokojený byl i šéf organizačního týmu Tomáš Pavel. „Jsme tady popáté, je to zdařilá akce a počty běžců pomalu rostou. Příští rok bychom se chtěli určitě vrátit,“ řekl, zatímco cílem probíhali další a další závodníci. Ještě před dalším podnikem NN Night Run se ale do Českých Budějovic vrátí zimní innogy Winter Run. Letošní seriál NN Night Run však vyvrcholí ještě dříve a to už o víkendu v Olomouci.

Sdílet

Galerie