Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

NN Night Run v Praze rozsvítil Letnou

Dle počtu startujících nejoblíbenější závod roku je za námi. AVON BĚH v Praze se podařilo dokonce vyprodat a stálo to za to. Na trať ve všech závodech a kategoriích se vydalo přes 2150 startujících.

Dle počtu startujících nejoblíbenější závod roku je za námi. AVON BĚH v Praze se podařilo dokonce vyprodat a stálo to za to. Na trať ve všech závodech a kategoriích se vydalo přes 2150 startujících.

Pražská zastávka seriálu nočních běhů se vrátila na Letnou, akci navíc přálo počasí, bylo krásné babí léto. Po odpoledních závodech dětí, kde nebyla o pořádnou konkurenci nouze zejména u těch nejmladších startujících, přišel na řadu nesoutěžní rodinný běh a pak už závody o ceny, které dostaly běžci a běžkyně v mnoha kategoriích.

V sedm hodin večer se tak začalo na startu řadit více než sedm set běžců na charitativní Avon běh na pět kilometrů, z nichž však zdaleka ne všichni měli na hlavě povinnou čelovku. Hned po startu se oddělila menší skupinka, která si běžela svůj závod daleko před pronásledovateli. Dlouhý had se brzy natáhl téměř po celé Letenské pláni, mezi třetím a čtvrtým kilometrem mohli běžci sledovat stověžatou Prahu, a třebaže nejprve dost klesali, následné stoupání bylo docela „běhavé". Celkově byla trať hodně rychlá, bez ostrých zatáček a relativně po rovině.

Do Prahy přijela dvojice Miroslav Burian a Lenka Švábíková z CEPro Teamu, kteří automaticky patřili mezi favority. Miroslav Burian tuto roli splnil a stejně jako v Ostravě proběhl cílem po přesně sedmnácti a půl minutách první. „Posledních pár metrů jsem doufal, že už bude cíl, že to tady nebudeme muset nijak obíhat, ale teď se cítím výborně,“ řekl vítěz pár minut po doběhu, zatímco mu na dresu zářilo výmluvné heslo „hungry for gold“. Uznal, že letos trénují s partnerkou oba méně než dříve. „Ale myslím, že dobrý,“ podotkl. Uvidíme je letos ještě na nějakém nočním běhu? O tom prý zatím nepřemýšleli, závody plánují spontánně.

Lenka Švábíková první nebyla, skončila mezi ženami třetí. Před startem nemluvila o svých zdravotních komplikacích, nicméně v cíli její přítel prozradil, že za sebou má nedávnou dopravní nehodu. Jela zrovna na skútru, když jí srazil řidič auta. „Letošní sezona byla špatná, a když to začalo být dobré, měla jsem nehodu,“ přiznala po doběhu běžkyně, která se specializuje na běhy do schodů. „Jsem spokojená. Možná zním zklamaně, ale dnešní třetí místo je pro mě jako výhra,“ dodala. Ráno prý ani běžet nechtěla.

Tou dobou zřejmě ještě spala pozdější vítězka Gabriela Veigertová (NN TEAM), která zaběhla čas 19:35. „Měli jsme včera takovou akci a šli jsme spát hodně pozdě,“ prozradila v cíli recept na unikátní vyladění formy před závodem. „Diváci fandili, bylo to tady hezké,“ zhodnotila závod stručně. Mezi těmito dvěmi běžkyněmi se umístila Johanka Šafránková. Jelikož dívky na prvních dvou místech byly pod 23 let, Lenka Švábíková přeci jen slavila vítězství – ve své věkové kategorii.

I mezi muži byli hodně vidět mladí. Za vítězem se umísili na druhém a třetím místě celkově dva běžci pod 23 let, byli to Jakub Štvrtecký, druhý v čase 17:44 a jen o jedenadvacet vteřin pomalejší Dan Fiala (xRunners).

Čelovky však už byly nezbytně nutné pro NN Nightr Run na deset kilometrů, který startoval přesně hodinu po závodu na pět kilometrů. Dvě kola po Letné nakonec skončila jasným vítězstvím pro Jáchyma Kováře z klubu Mizuno – Rozběháme Česko, který patří mezi českou špičku. Zpočátku byla na čele trojčlenná skupina, vítěz se ale pak ve vedení osamostatnil a vyhrál s velkým náskokem 2:42, jeho čas byl 33:45. „Přišel jsem si to užít,“ řekl hned po doběhu a později dodal: „Byla tady skvělá atmosféra a byl to perfektně uspořádaný závod, trať byla krásná, jen byl trochu těžší ten kopec, kdy se sbíhalo k Vltavě.  I medaile jsou moc krásné.“

Druhý v cíli byl Jan Svatoň (HP) a třetí Jan Kolář. „Běžel jsem dobře, nemyslím, že bych to přepálil. S výsledkem jsem spokojený,“ uvedl v cíli druhý běžec. Popřel tím slova vítěze o tom, že zřejmě v začátku běžel až moc rychle. Na pátém místě celkově byl vítěz kategorie M50 Miloš Madron (Rozběháme Česko) v čase 38:53 a jen o dvanáct vteřin pomalejší byl nejrychlejší šedesátník Martin Vodrážka z Mostu.

Mezi ženami byla nejrychlejší Slovenka Katarina Paluseková, celkově byla s časem 41:22 osmnáctá. „Minulý rok jsem ještě nevěděla, že jsem rychlá, tak jsem startovala zezadu a bylo před mnou hodně lidí. Pak jsem vyhrála jeden závod, druhý… Je jedna dívka, která je vždy lepší a ta tu není, tak jsem jen doufala, že tu nebude někdo jiný rychlejší než já,“ smála se po doběhu vítězka. „Mám slabou svítilnu, tak místy byla tmavá místa, ale zvládla jsem to. Minulý rok bylo strašně chladno, letos je ale počasí perfektní,“ doplnila opět s úsměvem.

Ani ne o minutu pomalejší byla Kristýna Paldusová (TJ LIAZ Jablonec nad Jizerou) a na stupních vítězů je doplnila Eliška Hubená, která zaběhla čas 43:06. Slušný výkon zaběhla vítězka kategorie M50 Markéta Vyšínová, která měla čas 43:43, kategorii M60 pak vyhrála Jindra Zahálová z klubu KB Chlumčany v čase 48:18. Desítku doběhlo přes pět set padesát běžců.

Seriál Night Run nyní čekají už jen poslední dva závody, první říjnový víkend se poběží v Českých Budějovicích a ten další v Olomouci. Vytrvalci a vytrvalkyně si však mohou pauzu vyplnit půlmaratónem v Plzni. Škoda Fit půlmaraton se běží v poslední zářijovou neděli 30.září a bude určitě skvěle zorganizovaný, je totiž pod taktovkou pořadatelského týmu známého z Night Run.

Sdílet

Galerie