Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Pitný režim a sport

Správný pitný režim před, při a po sportu je naprostou nezbytností jak u rekreačního, tak i vrcholového sportovce.

Správný pitný režim před, při a po sportu je naprostou nezbytností jak u rekreačního, tak i vrcholového sportovce.

Voda udržuje stálost vnitřního prostředí a zajišťuje veškerý transport látek v organismu. Na jedné straně přivádí buňkám živiny, na straně druhé odvádí odpadní látky z těla pryč.Podílí se na vstřebávání a transportu živin. Dehydratace je tedy pro organismus kritická. Voda jedůležitá pro udržování tělesné teploty. Pokud tělo během sportovní aktivity nadměrně ztrácí tekutiny, tělo se přehřívá a zákonitě klesá jehovýkonnost. Nemá smysl čekat na pocit žízně, to už tělo volá o pomoc. Tekutiny je potřeba dodávat tělu postupně během celého dne v pravidelných intervalech. A ne jen tekutiny, ale i minerály v ní rozpuštěné, které se potem z těla ztrácejí.

Osmolalita udává velikost osmotického tlaku látek, které jsou rozpuštěné v 1 kg tekutiny.
 
Čím je osmolalita nižší, tím lépe přecházejí látky do krve.Zdravý jedinec by měl denně přijmout 2-3 kg vody a v ní 100-200 mOsmol sodných iontů a 60-80 mOsmol draselných iontů. 
Obvykláhodnota osmolality krve je 285-290 mOsmol/kg. 

Sportovní nápoje
se podle koncentrace minerálních látek v nápoji dělí na hypertonické, hypotonické a isotonické.

Hypotonické nápoje

Osmolalita musí být rovna nebo menší než 250 mOsmol/kg.Pokud je osmolalita nápoje nižší než vnitřní prostředí organismu, jedná se o nápoj hypotonický. Ten je vhodný popíjet u sportů, při kterých dochází k velkým ztrátám tekutin pocením, většinou po delší dobu. Takovými typickými sporty jsou například cyklistika a běh na dlouhé tratě. Obzvláště v teplém počasí je pak pot méně koncentrovaný a převážná část potu tvoří voda. V těchto případech je potom logické sáhnout po hypotonickém nápoji, který potřebné tekutiny doplní rychleji než nápoje s vyšší osmolalitou.

sotonické nápoje


Tyto nápoje mají stejnou osmolalitu jako vnitřní prostředí organismu. Osmolalita rovna 290 ± 15 mOsmol/kg. Hodí se v případech, kdy pot je koncentrovanější a nedochází k výrazným, rychlým a dlouhotrvajícím ztrátám tekutin. Hodí se výborně na doplnění ztrát tekutin u aktivit, které netrvají déle než hodinu. Typické jsou sálové aktivity či skupinové cvičební lekce ve fitness, například spinning, tenis, heat, posilovna aj. Lze je využít nejen během sportovní aktivity, ale i po jejím ukončení. Pomůžoudoplnit ztracené ionty, zejména sodík, draslík ahořčík.

Hypertonické nápoje


Jsou nápoje s vyšší osmolalitou,než je vnitřní prostředí organismu. Osmolalita rovna nebo větší než 340 mOsmol/kg. Pro sportovní účely jsou nevhodné, protože by po vypití dočasně ještě více prohloubily dehydrataci organismu. Při sportu a po jeho ukončení naopak usilujeme o jeho rehydrataci. Využití je spíše pro lékařské účely.

Energetické nápoje


Do iontových nápojů se mnohdy přidává energetická složka - sacharidy. Obvykle do 8%. Pokud by koncentrace byla vyšší, zpomalovalo by se vstřebávání tekutin. Se stoupajícím množstvím sacharidů v nápoji se prodlužuje doba, kterou tekutina stráví v žaludku. Jedná se už spíše o nápoje energetické než hydratační. Tyto energetické nápoje bývají obohacovány o další látky, např. vitamíny, minerály, spalovače, stimulanty (karnitin, kofein, taurin, vit. C, vit. sk. B aj).  

Doporučení


Obecně lze doporučit nápoj hypotonický, který je v mnohých ohledech nejlepší volbou. Druhý nápoj v pořadí, po kterém bych sáhnul, by byl isotonický. Lze ho využít i jako regenerační nápoj po ukončení fyzické aktivity. Jen pozor na přidané látky v nápoji. Vždy by měl nápoj splňovat určitá kritéria a účel, ke kterému ho využíváte. Jinak nebude plnit svou funkci. Pozorně proto čtěte etikety a nespoléhejte pouze na hezký obal či název výrobku. 

Sdílet