Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Ozvěny Fialového září

Spojení Suchej únor už máme zažité.

Spojení Suchej únor už máme zažité.

Spojení Suchej únor už máme zažité. Movember a jeho mohutné kníry si také pamatujeme. Ale září si málokdo spojí s fialovou barvou. Přitom Fialové září je celosvětová kampaň na podporu boje proti gynekologickým nádorům, tedy zhoubným onemocněním děložního čípku, vaječníků, dělohy a vulvy. Proto jsme se v ZP MV ČR rozhodli toto spojení podpořit.

Vrcholem kampaně je den osvětové akce World GO Day, tedy Světový den onkogynekologických diagnóz, který v letošním roce připadl na 20. září. V rámci pražské části seriálu NN Night Run jsme v ZP MV ČR sestavili běžecký tým, který absolvoval trasu charitativního Avon běhu. Naše běžkyně měly na zádech nápis „World GO Day“ a jeho letošní heslo „Nebojte se zeptat“. Společně s Martinou Sáblíkovou jsme tak symbolicky podpořili prevenci karcinomu prsu a prevenci gynekologických nádorových onemocnění v jednom. Tímto bychom také rádi vyjádřili obdiv všem ženám, které svůj boj s rakovinou svádí nebo jej vyhráli a snaží se vrátit zpět do aktivního života.

Karcinom děložního hrdla je jedním z nejčastějších typů zhoubných nádorů u žen. V České republice je ročně diagnostikováno přibližně 800 případů a kolem 300 žen na toto onemocnění každý rok zemře.4 Pravidelné prohlídky jsou přitom to nejsnadnější, co mohou ženy pro své zdraví udělat. Od roku 2008 v ČR funguje takzvaný screening karcinomu děložního hrdla a od roku 2014 probíhá zároveň i adresné zvaní žen ve věku od 25 do 70 let k preventivním prohlídkám.

ZP MV ČR podporuje své klienty v prevenci onkologických onemocnění příspěvkem až 500 Kč na preventivní vyšetření nehrazená z veřejného zdravotního pojištění.

Sdílet