Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Prevence je důležitá. V každém věku.

Lidský život v rozvinutých společnostech se prodlužuje.

Lidský život v rozvinutých společnostech se prodlužuje.

Lidský život v rozvinutých společnostech se prodlužuje. Za posledních sto let se předpokládaná střední doba dožití zvýšila o desítky let. Zároveň se výrazně změnil náš životní styl. Velká část společnosti vyměnila těžkou manuální práci za sedavé zaměstnání v kanceláři. Pohyb se stal volnočasovou aktivitou. Přitom právě pravidelná fyzická aktivita může předcházet celé řadě zdravotních obtíží. A to nejen fyzických, ale i psychických. Ne nadarmo už od starého Říma platí „Ve zdravém těle zdravý duch“

Proto je jen dobře, že je škála sportovních aktivit, které jsou nám dostupné, tak široká. Každý se může věnovat takovému sportu, který mu nejvíce vyhovuje. Někdo polyká kilometry na kole, jiný spoléhá na vlastní nohy a kvalitní běžeckou obuv, další prozkoumává krásy přírody s trekkingovými holemi v příjemném procházkovém tempu. Aktivní přístup k vlastnímu zdraví by ale u sportu neměl končit, stejně důležité je i absolvování pravidelných preventivních prohlídek.

V rámci veřejného zdravotního pojištění je hrazena celá řada preventivních prohlídek, které se vám skutečně vyplatí absolvovat. Kromě prohlídky u praktického lékaře, zubaře a pro ženy navíc prohlídka u gynekologa včetně screeningového vyšetření děložního čípku se jedná o řadu dalších vyšetření, která vám mohou doslova zachránit život.

Nad 40 let věku máte jednou za čtyři roky nárok na vyšetření EKG a jednou za dva roky na vyšetření hladiny cukru v krvi. Od 50 let věku se také provádí testování okultního krvácení ve stolici.  Ženy nad 45 let mají navíc jednou za dva roky nárok na mamografické vyšetření prsu.

Zdravotní pojišťovny navíc svým pojištěncům umožňují jako bonus další preventivní vyšetření, která nejsou hrazena zdravotním pojištěním. U ZP MV ČR se jedná například o zjištění poruch paměti, zjištění osteoporózy nebo prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Uplynulé měsíce přitom preventivním vyšetřením příliš nepřály.  Řada lidí odkládala návštěvu lékaře na pozdější dobu, a proto nyní odborníci tlučou na poplach. Pozdě zachycená závažná onemocnění mohou mít náročnější průběh léčby. Nebojte se proto vrátit zpět do čekáren a ordinací nejen svých praktických lékařů.

Sdílet