Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

"Vybojovala jsem si svůj život"

Jmenuje se Nikola Samková, je ji 27 let a v současné době působí jako koordinátorka projektu mladých pacientek Bellis Young & Cancer a zároveň studuje psychologii. Rakovinou prsu si prošla ve velmi nízkém věku.

Jmenuje se Nikola Samková, je ji 27 let a v současné době působí jako koordinátorka projektu mladých pacientek Bellis Young & Cancer a zároveň studuje psychologii. Rakovinou prsu si prošla ve velmi nízkém věku.

Onemocněla jako aktivní a zdravá sportovkyně ve 23 letech. Ze dne na den ji nemoc obrátila život na ruby, změnila cíle a životní hodnoty. Musela bojovat o svůj život, naštěstí se ji podařilo vyhrát a mohla se vrátit po prodělané léčbě zpět k běhání. Myslí si, že i díky tomu, co ji sport dal a co ji naučil, zvládla náročné období léčby tak dobře.  

Období léčby bylo skutečně náročné, podstoupila 8 chemoterapií, oboustrannou ablaci prsu, odstranění lymfatických uzlin. Při operaci bohužel prodělala cévní mozkovou příhodu a následně i drobný operační výkon na srdci. Ale ani na chvilku se nechtěla vzdát a snažila se bojovat. Vidina toho, že se opět vrátí k běhání ji hodně pomáhala překonávat náročné chvíle. 

1)      Kdy jste se začala věnovat sportu a obzvláště běhu?
Sportu se věnuji již od dětství. Běh mi byl blízky snad již od školky, ale atletice jsem se začala věnovat až s příchodem na gymnázium.

2)      Jak často sportujete a jak často běháte?
V současné době běhám 6x týdně. Ráda cvičím jógu, plavu a v zimě lyžuji. 

3)      Běžela jste v minulosti nějaký závod a jak jste dopadla?
V létě jsem se zúčastnila běžeckého seriálu Zlatý týden Emila Zátopka a před tím jsem se přiblížila mému velkému snu zaběhnout si maraton. Běžela jsem svůj první půlmaraton. Byl to krásný zážitek, závod jsem si opravdu užila a cílový čas 1:45 mě mile potěšil. Nebylo to ještě ani rok, co jsem se k běhání po léčbě vrátila. Teď na podzim mě čeká řada závodů a mezi nimi také AVON běhy, které podporují boj proti rakovině prsu.

  4)      Váš největší úspěch?
Myslíte životní? To je určitě to, že jsem si vybojoval svůj život. A ten sportovní? Pro mě je obrovským úspěchem skutečnost, že si každý den mohu nazout běžecké tenisky a vyběhnout.

5)
      Jaký je Váš životní a sportovní cíl? Sportovní cíl, je určitě maraton o tom sním od dětství, proto pevně doufám, že mi ho můj zdravotní stav dovolí naplnit a jinak určitě běhat a užívat si radost ze sportu, co nejdéle to půjde. A ten životní? Já si životní cíle nekladu, pro mě je skvělé žít tady a teď a na budoucnost se těším, ale moc neplánuji. V současné době bych určitě ráda dostudovala psychologii a mohla tím pomáhat onkologickým pacientům překonávat náročné životní situace.

6)
      Těšíte se na AVON BĚH PRAHA?
Určitě a moc. AVON běhy mám moc ráda, již jsem jich běžela několik. Je krásné proběhnout se s čelovkou s tolika lidmi, kteří běží také pro dobrou věc. V Praze poběží i řada mých přátel, opravdu se moc těším.

7)
      Cíl na tento závod?
Jako na každý můj běh, v první řadě si užít radost z běhu, ale jestli myslíte čas, tak to bude lehce pod 23 minut. 

 

Sdílet

Galerie