Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Zrodil se Pražský běžecký pohár, je tu nová výzva

Tak to tu ještě nebylo. Ale bude! V Praze, kde se každý týden koná klidně čtyři pět i víc závodů, chyběl regionální seriál. Který by vytvořil další pocit sounáležitosti běžců i pořadatelů a po celý rok držel v motivačním napětí závoďáky všech kategorií.

Tak to tu ještě nebylo. Ale bude! V Praze, kde se každý týden koná klidně čtyři pět i víc závodů, chyběl regionální seriál. Který by vytvořil další pocit sounáležitosti běžců i pořadatelů a po celý rok držel v motivačním napětí závoďáky všech kategorií.

To se mění. Pražský běžecký pohár otvírá knihu číslo jedna. Bude mít deset kapitol.

Neboli deset závodů se sdružilo pod jeden deštník, aniž by jakkoliv ztratily svoji identitu. Každému se započítá sedm nejlepších výsledků, aby se podpořila pravidelná účast, ale zároveň udržel rozumně přijatelný limit, beroucí ohled na nemoc a zranění či zkrátka jen nevhodný termín. „Chceme přinést další zábavu a motivaci do běhání," říká Rostislav Bažanowski, v jehož hlavě se nápad na Pražský běžecký pohár zrodil a jež se se spolkem Bezva běh pro bezva lidi posléze ujal jeho organizace. Tedy udržování průběžného žebříčku, mediální podpory i slavnostního vyhlášení na závěr sezony.

A teď to hlavní - které podniky se zapojují, jaké termíny je třeba zaškrtnout v plánovacím kalendáři? „Oslovili jsme závody tradiční i nové ambiciozní, silniční i terénní, menší i bohatě obsazené. Překážkou nebyla ani účast v jiném seriálu. Hlavně aby měly tvář a srdce. Jenom jsme nechtěli velkoměstské megaběhy," vysvětlují pořadatelé. Vzdálenosti se pohybují od čtyř do deseti kilometrů + jedna šestnáctka na podzim, tedy přístupné pro všechny v jakékoliv fázi přípravy bez toho, aniž byste museli výrazně přizpůsobovat svůj tréninkový plán. Přesto se dá na seriál zaměřit jako na prioritu, neboť mezi celkoévé vítěze věkových kategorií se rozdělí 25 000 korun a dostanou poháry od věhlasné nižborské sklárny Rückl Crystal.

Tady je tedy aktuální výběr 2015:

12. 4. Přespolní běh modřanskou roklí, 10 km muži, 8 km ženy, terén
Běh chráněným územím na jihu metropole, centrum závodu je v English International School na Libuši.

19. 4. Běžecký kros Skalka, 6 km, terén
Součást HT tour, běží se na Smíchově tři okruhy, podniky této značky jsou určeny pro hodně širokou veřejnost.

6. 6. Prague Barefoot Run, 4,2 km, silniční

Benefiční běh ve Stromovce na podporu dětí postižených ortopedickou vadou tzv. golfové nohy. Slušelo by se běžet bosky, co říkáte?

27. 6. City trail Praha, 11 km, terén
Přestože loni nováček, hned závod jara v petřínských krpálech na dva okruhy. Součást Salomon Trail Running Cupu.

19. 9. Night Run Praha, 10 km, silniční

Zase atrakce, desítka v Letenském parku za tmy. Součást běžecké série Night Run ve velkých městech po celé zemi.

17. 10. Král Točné - Žaludská osma, 8,5 km, terén

Oč menší je tady pořadatelský tým a zázemí, o to větší duch závodu. Parádní krosová trať okolo letiště!

18. 10. ČEZ City Trail Run, 16 km, terén

Závod se běží přes troje sady, dva parky, dva mosty. Přes panoramatické výhledy, prudké seběhy i poctivé výběhy. Přes jeden potok (hop), vinici i botanickou zahradu.

1. 11. Běh přes motolské jamky, 8 km, terén
Už tradiční finále Salomon Trail Running Cupu s podmanivou atmosférou lhotákovsko-bímovských obrazů podzimu na golfovém hřišti.

14. 11. Běh 17. listopadu, 9 km, terén
Akademické mistrovství ČR v přespolním běhu v oboře Hvězda, hodně vážená záležitost, trvající už 63 let!

29. 11. Podzimní běh lyžařů Senohraby, 9 km, terén
Taktéž nádherný přespolák kousek za Prahou v unikátním biotopu, běhá se neobvykle intervalově ve dvojičkách. 

Sdílet