Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Trénujte jako hobík, ale stravujte se jako profesionál

K tomu, abyste si zaběhli osobák nebo měli z běhu dobrý pocit, nepotřebujete trénovat jako profesionál. Každopádně se stravou je to trochu jinak. Tam neexistují ústupky a měli byste na ni dbát nejen s ohledem na váš sportovní výkon, ale i na celkové zdraví. Rozdíl ve stravě vrcholového sportovce a hobíka je jen v kvantitě a četnosti, ale rozhodně ne v kvalitě.

K tomu, abyste si zaběhli osobák nebo měli z běhu dobrý pocit, nepotřebujete trénovat jako profesionál. Každopádně se stravou je to trochu jinak. Tam neexistují ústupky a měli byste na ni dbát nejen s ohledem na váš sportovní výkon, ale i na celkové zdraví. Rozdíl ve stravě vrcholového sportovce a hobíka je jen v kvantitě a četnosti, ale rozhodně ne v kvalitě.

K tomu, abyste si zaběhli osobák nebo měli z běhu dobrý pocit, nepotřebujete trénovat jako profesionál. Každopádně se stravou je to trochu jinak. Tam neexistují ústupky a měli byste na ni dbát nejen s ohledem na váš sportovní výkon, ale i na celkové zdraví. Rozdíl ve stravě vrcholového sportovce a hobíka je jen v kvantitě a četnosti, ale rozhodně ne v kvalitě.

Níže najdete nejdůležitější body, které byste neměli opomenout a které jsou základními předpoklady úspěšného sportovce.

 NEVYNECHÁVAJÍ SNÍDANI
 Už jste o tom slyšeli a pořád se to opakuje. Snídaně vás připravuje na celý den. Lidé, kteří nesnídají, mají tendence jíst mnohem více během dne, aby to vykompenzovali. Tomu se vyhnete díky lehké snídani obsahující bílkoviny, celozrnnou složku a ovoce. Pokud toho ráno moc nesníte, netrapte se. Nemusíte hned zasednout k velkému jídlu, jako jsou palačinky, vejce, toust, slanina a káva. Můžete pomalu připravovat své tělo na snídani tím, že začnete s pitím pomerančového džusu. Pak se posuňte k pomerančovému džusu a toustu či vejci natvrdo. Přidáváním složek ranní rutiny porušujete půst, stabilizujete cukr v krvi a začínáte den správně.

HYDRATUJÍ SE
Když jste dehydratovaní, snadno se pak přejídáte. Pokud přes týden trénujete, nehydratujte se jen při tréninku. Pijte vodu po celý den, abyste byli dostatečně hydratovaní, takže pak po tréninku bude jednoduché nahradit to, co jste ztratili. Skvělým tipem, který byste si měli zapamatovat, je zůstat konzistentní. Pokud přes den pijete vodu, nenahrazujte ji při tréninku přeslazenými energetickými nápoji. I když některé tyto nápoje mohou pomoci nahradit elektrolyty, mohou být také plné cukru. Účinným kompromisem je naředění energy drinku Gatorade polovinou až 2/3 vody. Budete hydratovaní a rovněž nahradíte elektrolyty.

DBAJÍ NA KVALITU
Pokud chcete být nejlepší, musíte pohánět své tělo tím nejlepším jídlem. Jídla z fast foodů, pivo, smažená a další nezdravá jídla nejsou pro vaše tělo tím pravým. Když si chcete vypracovat postavu, musíte se vzdát nezdravých jídel a nahradit je zdravějšími. Zvyšte příjem ovoce a zeleniny. Dělejte si na cesty vlastní svačinu - velké sáčky s ovocem, semínky. Řecký nebo selský jogurt má vysoký obsah probiotik a může pomoci vašemu zažívacímu ústrojí.

VYHLEDÁVEJTE SPECIFICKÉ MIKRONUTRIENTY
Kupříkladu sportující děti trpí častým nedostatkem vápníku, kyseliny listové, vitaminu B6, zinku a hořčíku. Sportující ženy často trpí zase nedostatkem železa. S nedostatkem železa může pomoci konzumace tmavé listové zeleniny, někdy se ale pro zvýšení hladiny může brát železo jako doplněk stravy. Přesto je konzumace potravin bohatých na železo dobrým způsobem, jak zajistit potřebnou denní dávku. Dobrým zdrojem železa je kromě tmavé listové zeleniny také červené maso, ovesné vločky a cereálie obohacené vitamíny.   PLÁNUJÍ Určitě si naplánujte, co budete přes den jíst. To vám usnadní vyhnout se nástrahám spojeným s jídlem na cestách. Je dokonce lepší si naplánovat a také, pokud možno, připravit v neděli jídla, která budete jíst na začátku týdne. Tak budete mít jídlo připravené a můžete využít čas během týdne k užitečnějším věcem. Přinejmenším si naplánujte svačiny a další jídla na cesty, abyste se vyhnuli nevhodným potravinám, až dostanete hlad.

NEOMEZUJÍ SE
Pokud si myslíte, že dosáhnete štíhlé linie tím, že radikálně snížíte počet kalorií, zamyslete se znovu. Častou chybou je omezit příjem kalorií způsobem, který může být kontraproduktivní. Je pravda, že pokud chcete zhubnout, musíte přijmout méně kalorií, než vydáte. Příliš velké omezení kalorií se vám ale může vymstít. Vaše tělo bude bojovat a držet se každé kalorie, protože málo a nepravidelně jíte. Režim hladovění bude znamenat více přijaté energie, méně vydané a všechna vaše snaha při cvičení bude marná. Ujistěte se, že jíte v pravidelných intervalech.

NEVYNECHÁVAJÍ SACHARIDY
Pokud se účastníte závodu na dlouhou vzdálenost, pak jsou sacharidy palivem, které potřebujete ke špičkovému výkonu. Doplňte příjem sacharidů večer před velkým závodem, ne až těsně před ním. Nejlepším způsobem získání správného množství sacharidů, aniž byste to přehnali, je při večeři nahradit trochu bílkovin nebo zeleniny nějakým jídlem bohatým na sacharidy. Například losos s rýží basmati může být tou ideální volbou.

DOPLNÍ DŮLEŽITÉ ŽIVINY IHNED PO CVIČENÍ
To, co jíte po cvičení, je stejně důležité jako to, co jíte před ním. Skvělým zdrojem bílkovin i sacharidů je např. čokoládové mléko. Pití čokoládového mléka po cvičení pomůže snížit bolest svalů a únavu a také urychlí zotavení. Pokud nemůžete vypít čokoládové mléko ihned, udělejte tak do 20 minut po cvičení. Pokud mléko nesnesete, pak vám stejně tak poslouží proteinový koktejl či gainer nebo malý sendvič s vejcem a libovým masem.

VĚDÍ, ŽE VŠECHNA JÍDLA JSOU DŮLEŽITÁ
Na jídelníčku sportovců není nic extra. Mají vyváženou stravu plnou ovoce, zeleniny, ořechů, bílkovin atd. Ke snídani si dejte celozrnný chléb s kvalitní kuřecí či krůtí šunkou, vejce natvrdo a ovoce podle svého výběru. Součástí oběda by mělo být něco zeleného - špenátový salát s nakrájenými mandlemi, jahodami a pokapaný balzamikovým dresinkem. Vypijte každou hodinu sklenici vody a udržujte příjem sacharidů. Večeře je neméně důležitá - je to poslední jídlo před dvanáctihodinovým odpočinkem. Vaše tělo doslova potřebuje kvalitní a lehkou bílkovinu, kvalitní tuk, minerály a stopové prvky. Dejte si např. listový salát s treskou a pokapejte olivovým olejem a citronem.  

Sdílet