Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Co k obědu před sportem? 5.část

Odpoledne se chystáte sportovat. Měli byste sitedy dopřát oběd, který vás nezatíží až do večera, ale zároveň vám poskytne dostatek energie, kterou budete pro sportovní výkon potřebovat.

Odpoledne se chystáte sportovat. Měli byste sitedy dopřát oběd, který vás nezatíží až do večera, ale zároveň vám poskytne dostatek energie, kterou budete pro sportovní výkon potřebovat.

Všichni jsme obvykle v poledne mimo domov, v práci, ve škole či na cestách, takže je vhodné připravit se předem. Jídlo nachystané v předstihu doma by měloosplňovat několik kritérií - být nenáročné na převoz, nevyžadovat nutně ohřívání a zároveň by mělo být výživné.
Jak by tedy měl správně vyvážený oběd vypadat?  Nabízím pár jednoduchých variant, které vám pomohou vydat se na správnou cestu. Vyvarujte se těstovin - na jejich nevhodnost vzhledem ke sportovní stravě jsem upozorňoval  v minulém článku. Následující jídla jsou ideální variantou hlavních jídel v tréninkové dny nebo i jako zdravá a výživná varianta ve dny běžné.

Staré dobré kuřecí rolky:

Celozrnná (nebo bezlepková) rolka s guacamole nebo hummusem, hodně listové zeleniny (preferuji špenát, ale stejně tak poslouží jakákoli směs listové zeleniny), trocha nastrouhaného bio sýra, či sýra kozího, trocha nakrájené papriky, další zelenina podle vašeho výběru a - samozřejmě - kuřecí masoz kuřat chovaných tradičně bez použití antibiotik a hormonů v krmné směsi.  Toto jídlo je obzvlášť praktické, pokud si uvaříte kuře večer dopředu! Výhody? Hodně zdravých tuků, zdroj kvalitních libových bílkovin, vlákniny, minerálů, antioxidantů i sacharidů.

svetzdravi kureci rolky

 
Fazolové chilli:

Snadno ho v termosce udržíte teplé, a navíc, poctivě připravené chilli je opravdu výživné. Použijte kvalitní bio či přírodní maso (mleté hovězí, krůtí nebo kuře), přidejte fazole v konzervě a zdravou dávku nakrájené zeleniny, proužek kombu ( mořská řasa, která je významným zdrojem kvalitních mořských minerálů, aniž by měnila chuť jídla), vhodné koření a máte hrnec kvalitního jídla, které vás zasytí na celý den. Výhody? Vysoký podíl vlákniny, skvělý zdroj bílkovin, spousta minerálů a antioxidantů a - pokud si zvolíte koření jako kurkumu, tak i protizánětlivé látky, které vám pomůžou rychle se zotavit po náročném tréninku.

svetzdravi nchili

 
Vegetariánský salát,

který vám dodá energii: Vezměte hrst zdravých semínek (dýňová, slunečnicová, konopná semínka), nakrájené avokádo, směs listových salátů (určitě tam zahrňte i špenát), směs nakrájené zeleniny (paprika, mrkev, okurka, rajčata - tolik variant a barev, kolik snesete) a navrch dejte domácí zálivku z extra panenského olivového oleje a citronové šťávy, případně balsamikovéhoocta se směsí bylinek.Výhody? Takový salát zůstane delší dobu čerstvý a je plný prospěšných živin. Rovněž je také bohatý na rostlinné fytochemikálie, jako je antioxidant lykopen nacházející se v rajčatech, který dokáže zpomalovat stárnutí.

svetzdravi salat



Tak tady je máte; jednoduché a účinné nápady, které vám pomohou ve vaší cestě na vrchol...
Dobré chutnání!

 

 

 Vítek Schlesinger

Něco málo o autorovi  Vítkovi Schlesingerovi
Zkušenosti nabíral jak v USA, tak i Kanadě. Má magisterský titul na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. V současné době se zaměřuje na práci s talentovanými a profesionálními sportovci v oblasti výživy (hokejisté PSG Zlín, extraligoví házenkáři, fotbalisté, golfisté, gymnasti...) a formou přednášek propaguje témata zdravého životního stylu a lidského potenciálu. Je úspěšným majitelem provozoven Světa zdraví ve Zlíně a Olomouci.

 

Svět zdraví

Sdílet